Koud afdouchen

23-11-2015

Gisteren was ik op het verjaardagsfeest van mijn schoonzus. Op een gegeven moment komt zij naar mij toe en zegt: “Dik, als ik onder de douche sta, moet ik soms aan je denken”. Als ze het zegt, krijgt zij er een kleur van. Ik ben verbaasd, lach wat verlegen en vraag: “Hoezo?” Het blijkt te komen door een bericht dat ik een tijd geleden op Facebook heb gedeeld over koud afdouchen. Ik deed mee aan de onderzoek over koud afdouchen. Helaas (of niet) zat ik in de categorie dat ik mij warm mocht afdouchen en ben dan ook eigenlijk nooit aan het koud afdouchen toegekomen. Mijn schoonzus dus wel! Zij is er mee begonnen. Aan het begin kon het hele gezin nog meegenieten wanneer de kraan op helemaal koud ging, maar dat is nu over. En, het bevalt haar goed.

Ik vraag mij af, waarom doucht mijn schoonzus zich wel koud af en doe ik het nog. Ik was het wel van plan om te doen. Ja, warm afdouchen is natuurlijk wel lekker. Ik neem nog even de vijf voordelen van koud afdouchen door:

  1. Het geeft energie. Het is even wennen, maar na het koud afdouchen voel je je energieker. Energieker dan na het nuttigen van een kop koffie.
  2. Goede doorbloeding. Door koud te douchen vernauwen je bloedvaten. Hierdoor gaat je bloeddruk omhoog en je bloed wordt ‘krachtiger’ door je lijf gepompt. Is de koude douche afgelopen? Dan zakt de bloeddruk weer, maar de doorbloeding blijft beter.
  3. Je wordt koudebestendig. Met het telkens (langer) koud afdouchen gaat je lichaam aan deze kou wennen. Je ontwikkelt een eigen ‘koudeschild’. Je gaat merken dat je minder snel last krijgt van koude handen en/of voeten.
    (Hmm, vooral voor de komende winterperiode lijkt mij dit als hardloper wel ideaal).
  4. Het is goed voor je huid en het activeert je vetverbranding. Koud douchen versterkt je huid (warm douchen verslapt je huid). Ook cellulite (en de kans op cellulite) neemt enorm af. Door het koude water zal de bloedcirculatie toenemen, waardoor opgehoopte vetkussentjes geen kans meer maken. 
  5. Het versterkt je immuunsysteem. Doordat je lichaam te maken krijgt met afkoeling, moet het zich weer opwarmen naar de natuurlijke lichaamstemperatuur. Door de plotselinge afkoeling moet je lichaam een kleine hoeveelheid (acute) stress verwerken. Hiermee wordt het immuunsysteem uitgedaagd en wordt daarmee enorm versterkt.

Vanmorgen heb ik twee koude sessies doorstaan. Om 07:15 uur had ik mijn hardloopschoenen aan (en handschoenen) en heb voor mijn ontbijt heerlijk 10 km hardgelopen. Daarna een heerlijk kwark-muesli ontbijt genuttigd en vervolgens mijn drempel genomen en eerst heerlijk warm gedoucht en (nu nog wat minder heerlijk) koud afgedoucht. En ja, ik moest toen ook even aan mijn schoonzus denken.

Als je je eenmaal koud hebt afgedoucht, voelt het daarna wel heerlijk. Je voelt je inderdaad energieker!

Wil je ook koud gaan afdouchen. Bouw het dan langzaam op:

  1. Start met een warme douche en doe wat je normaliter doet.
  2. Draai de douchekraan naar een stand die tussen de koudste stand en de door jouw ingestelde temperatuur staat. Laat je lichaam hier langzaam aan wennen, terwijl het water loopt.
  3. Verander opnieuw de temperatuur door de kraan naar de helft van de koudste stand te draaien. Dit water zal al flink kouder aanvoelen en je zal er een beetje van schrikken, maar blijf er wel onder staan. Laat het water ongeveer 30 tot 60 seconden over je lichaam stromen. Je lichaam zal in deze fase al bruin vetweefsel gebruiken om warmte te genereren.
  4. Zet jezelf schrap en draai de douchekraan naar de aller koudste stand. Eventjes zal dit water extreem koud aanvoelen, maar dat is nu juist het nut van dit koude water. Blijf onder het koude water en laat het over je schouders, nek en rug lopen.
  5. Blijf minstens 30 seconden onder het koude water staan. Op dit moment zal je lichaam gewend zijn aan de temperatuur en voelt het niet meer zo koud aan. Misschien ga je het zelfs lekker fris vinden. Blijf onder het koude water staan zolang als je wilt, maar op zijn minst 30 seconden.

Ik ben er vandaag mee begonnen. Begin jij ook? Succes!!

Vitaal en in Balans nieuwsbrief

Blijf op de hoogte