Op vakantie en bewegen met de 5 Tibetanen

10-07-2017

Thuis ben je lekker bezig, je eet zo gezond mogelijk, je gaat naar de sportschool en of bent op een andere manier bezig met bewegen.
Nu ga je op vakantie. Er even lekker tussenuit. Maar hoe staat het dan met het bewegen? Maak je een wandel- of fietsvakanties of struin je door de mooi omgeving van je vakantielocatie? Prima! Of betekent vakantie voor jou ook even niet sporten / bewegen. Dat laaste is jammer, want bewegen geeft energie. Maak 's morgens even tijd voor wat oefeningen en je hebt voor de hele dag energie!

Een oefening die je 's morgens makkelijk kunt doen is de '5 Tibetanen'. Je bent slechts ongeveer 10 minuten bezig met deze oefeningen, maar je hebt energie voor de hele dag!  

De 5 Tibetanen zijn oefeningen die beloven je jeugdigheid te behouden wanneer je ze dagelijks uitvoert. Mooi meegenomen als dat zo is, maar ik doe ze vooral omdat het een lekker begin van de dag is. De energie giert door je lijf en je wordt/blijft er sterk en soepel van!
De verder voordelen van deze oefeningen zijn:

  • werkt verjongend,
  • meer energie,
  • kalmeert de geest,
  • versnelt de stofwisseling,
  • verbetert het geheugen en helderheid,
  • vermindert stress,
  • versterkt het lichaam en de rugspieren
  • verbetert de spijsvertering,
  • verbetert de ademhaling

Hieronder een video waarin goed wordt uitgelegd hoe je deze oefeningen kunt doen. 

Uitleg oefeningen
Let op: Bouw het aantal herhalingen van de oefeningen langzaam om. Begin met iedere oefening 3 maal te doen. Per week verhoog je het aantal met 2 herhalingen. Dus als je begint met 3 herhalingen, doe je er die week daarop 5 en de week daarop 7. Totdat je 21 herhalingen per oefening kunt doen.

Oefening 1
Strek de armen zijwaarts, handpalmen naar beneden. Houdt de schouders ontspannen en breng armen en schouders op één lijn. Draai nu op de plaats om je as met de klok mee. Richt je blik op een vast punt zodat je niet duizelig wordt en je evenwicht verliest. Na het draaien, haal je drie keer adem waarbij je bij het inademen de handen boven het hoofd samen brengt, en bij het uitademen de armen zijwaarts laat zakken.
Door het langzaam opbouwen van het aantal draaiingen wordt het evenwichtsorgaan getraind. Bovendien werkt het draaien als een centrifuge op het lichaam en de ingewanden waardoor onzuivere stoffen verdwijnen.

Oefening 2
Ga plat op de vloer liggen met de armen langs je lichaam. Handpalmen naar beneden. Haal adem door je neus en til je hoofd op van de vloer en til tegelijkertijd je benen op terwijl je je knieën gestrekt houdt. Terwijl je uitademt laat je je hoofd zakken en laat je je benen ook weer zakken. Ontspan de spieren even en herhaal de oefening. Als je klaar bent haal je drie keer diep adem terwijl je handen op je onderbuik liggen. Deze oefening is goed voor de buikspieren en de mobiliteit in de heupen.

Oefening 3
Ga op je knieën zitten, knieën onder de heupen. Terwijl je uitademt buig je je kin naar je borst. Bij het inademen buig je langzaam naar achteren en laat je je hoofd naar achteren zakken. Steun met je handen op je billen of dijen. Als je klaar bent met de oefening haal je drie keer diep adem terwijl je zittend op je knieën voorovergebogen zit of op je rug ligt met de handen op de buik. Dit is een goede nek warming up.

Oefening 4
Ga zitten met je benen gestrekt voor je, armen langs het lichaam steunen op handpalmen die naast de heupen staan. Adem uit, en buig de kin naar de borst. Adem dan langzaam in en hef je bovenlichaam omhoog en laat je hoofd naar achteren vallen. Hou even de adem in en span de spieren van je lichaam. Adem uit en keer langzaam terug in de beginpositie. Herhaal. Na afloop ga je liggen en haal je drie keer diep adem. Goed voor de polsen, schouders, buik en benen.

Oefening 5
Begin in kruiphouding. Handen onder de schouders, en knieën onder de heupen. Adem in. Til je stuitje op en kom in de omgekeerde V houding terwijl je uitademt. Buig je kin naar je borst. Laat je lichaam naar beneden zakken, krom je rug en buig je hoofd inademend achterover en kijk naar boven. Herhaal. Goede oefening voor het hele lijf.
Ga na afloop liggen en haal drie keer diep adem.

Doe tijdens je vakantie elke dag 10 minuten deze oefeningen en je hebt energie voor de hele dag! 
Natuurlijk ga je ook na je vakantie hiermee lekker door!

Zo blijf je Vitaal en in Balans.

Fijne vakantie!

 

 

 

 

 

 

Vitaal en in Balans nieuwsbrief

Blijf op de hoogte