Week van de werkstress

16-11-2015

Deze week is het de week van de werkstress. De Week van de Werkstress is onderdeel van een vierjarige campagne van het ministerie van SZW over psychosociale arbeidsbelasting.

Stress op de werkvloer is beroepsziekte nr. 1. Meer dan een miljoen werknemers blijken jaarlijks het risico te lopen op een burn-out en andere werkgerelateerde psychische ziektes. Volgens de laatste cijfers van TNO en CBS scoren 14,4% van de werknemers hoog op de burn-out schaal en 36% van het werkgerelateerde  ziekteverzuim wordt veroorzaakt door psychosociale arbeidsbelasting (PSA) zoals werkdruk, pesterijen, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Vooral de groep jongeren (30-35 jaar) blijken relatief hoog te scoren op de burn-out schaal.

Als een bedrijf het ziekteverzuim omlaag wil brengen is het dus goed om aandacht te besteden aan werkstress. Maar hoe doe je dat? Weet je wie er last heeft van werkstress? Er wordt niet snel gepraat over werkstress. Als werknemer ben je al gauw bang dat je baas denkt dat je het werk niet aankunt. Wat dat betreft is het dan ook goed dat er nu extra aandacht wordt besteed aan werkstress.
Maak werkstress bespreekbaar! Ik hoop dat veel ondernemingen dit al doen en anders gaan doen! En, mocht de werkgever dit niet doen, ook de Ondernemingsraad kan hierin een rol spelen. Voor hen is er ook een speciale toolbox.

Meer informatie over de week van de werkstress is terug te vinden op duuurzameinzetbaarheid.nl

Goed, iedereen heeft wel eens te maken met spanning en werkdruk op het werk. Op zich ook niet zo erg, als het maar niet structureel is. Als je op tijd de belangrijkste veroorzakers van werkstress herkent, en je doet er wat aan, kan je met plezier blijven werken.

Belangrijke veroorzakers van werkstress zijn o.a.:

  • Te hoge werkdruk (te veel moeten doen in te weinig tijd, onvoldoende pauze mogelijkheden, werken gaat ten kosten van je vrije tijd, balans tussen werk- en privéleven is zoek) kan zorgen voor spanningen op het werk.
  • Onzekerheid en onduidelijkheid. Reorganisatie, dreigend ontslag of onduidelijke communicatie over het werk dat gedaan moet worden of over verantwoordelijkheden kunnen veel energievreters zijn en leiden tot spanningen.
  • Negatief zelfbeeld. Je bent onzeker, bang voor kritiek. Dit kan stress opleveren.
  • Hoge eisen aan jezelf stellen. Als je de lat altijd hoog legt, dan bestaat de kans op spanningen.
  • Conflicten op je werk.
  • Niet op de juiste plek zitten.
  • Niet optimaal voor jezelf zorgen.

Een paar tips om werkstress te verminderen:

  • Zorg voor een opgeruimde werkplek. Een rommelige werkplek zorgt voor minder overzicht en dat werkt stress in de hand.
  • Stel niets uit. Dit voorkomt dat je opeens nog van alles moet doen en ook nog dat vervelende klusje.
  • Wissel denken af met bewegen. Even ontspannen zorgt ervoor dat je de spanning vermindert. Je blijft hiermee de werkstress voor.
  • Neem geen werk mee naar huis!
  • Leer ‘nee’zeggen!
  • Zorg goed voor jezelf! Zorg dat je voldoende slaapt, beweegt, gezond eet en ontspant. Waarom zorg je voor je auto en geef je die periodiek een grote beurt? Juist! Zorg dus ook goed voor jezelf. Dan blijft ook jouw motor draaien!

Vitaal en in Balans nieuwsbrief

Blijf op de hoogte